Events

Aloitusseminaari 17.9.2021

Ketkä kirjoittivat toisilleen 1800-luvun Suomessa? Kuinka paljon kirjeitä kulttuuriperintöorganisaatioiden kokoelmissa on?

Seminaarissa keskustellaan arkistoissa, kirjastoissa ja museoissa säilytettävien ja kuratoitavien kirjekokoelmien metadatan käyttömahdollisuuksista digitaalisissa ihmistieteissä ja humanistisessa tutkimuksessa. Mitä uutta määrälliset kysymykset tuovat 1800-luvun kirjeenvaihtokulttuurin tutkimukseen?

Seminaari liittyy 1.9.2021 toimintansa aloittavaan Suomen Akatemian rahoittamaan konsortiohankkeeseen Sosiaalisten säikeiden systeemit: toimijalähtöinen tutkimus kirjeenvaihdon laajoista ja syvistä verkostoista 1800-luvun Suomessa.

Ohjelma

  • Dosentti, tutkimuspäällikkö Ilona Pikkanen (SKS): seminaarin avaus
  • Professori Eero Hyvönen (Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto, HELDIG): Kirjesampo – historialliset kirjeet semanttisessa webissä: työkalu ja soveltaminen Republic of Letters -aineistoihin 1500–1800 (esityskalvot, LetterSampo-video)
  • Ylitarkastaja Maria Kallio (Kansallisarkisto, digitaaliset tutkimuspalvelut): Arkistot käyttöön – Hankeyhteistyö digitaalisten tutkimuspalveluiden kehittämisen edellytyksenä
  • TkT Mikko Koho (HY/HELDIG), TkT Jouni Tuominen (Aalto) ja Ilona Pikkanen (SKS): Miksi ja miten tutkia kirjekokoelmien yhteentuotua metadataa? CoCo-konsortion visioita, tutkimuskysymyksiä ja metodeita. (esityskalvot)

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Ilmoittautumislinkki seminaarin verkkosivuilla.

Kansikuva: Kirjekuori Aurora Karamzinin kokoelmasta. Espoon kaupunginmuseo, Finna