Suomeksi / In Finnish

Konsortiohanke “Sosiaalisten säikeiden systeemit: toimijalähtöinen tutkimus kirjeenvaihdon laajoista ja syvistä verkostoista 1800-luvun Suomessa” (CoCo) tuo yhteen humanisteja, tietotekniikan tutkijoita sekä digitaalisten ihmistieteiden osaajia. Kyseessä on ensimmäinen tutkimusprojekti, joka kokoaa yhteen suomalaisten kulttuuriperintöorganisaatioiden kirjekokoelmien metadataa ja analysoi yhdistettyä datakokonaisuutta vastatakseen niin humanistisiin kuin tietoteknisiinkin tutkimuskysymyksiin. Hankkeen humanistit tutkivat 1800-luvun kirjekulttuuria niin määrällisesti kuin laadullisestikin, ja kysyvät mm. kirjoittajien sosiaaliseen asemaan ja kirjeenvaihtokulttuurin ajallisiin ja paikallisiin ominaisuuksiin liittyviä kysymyksiä. Tietotekniset kysymykset liittyvät metadatan yhdistämiseen ja rikastamiseen sekä sosiaaliseen verkostoanalyysiin ja tietämyksen muodostukseen.

Hankkeen tuloksena syntyy avoin linkitetyn datan julkaisu sekä avoin semanttinen portaali 1800-luvun (1809–1917) kirjeenvaihtokulttuuriin.

CoCo-konsortion tutkijat työskentelevät Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa, Helsingin yliopistossa ja Aalto-yliopistossa. Hanketta rahoittaa Suomen Akatemia (päätösnumero 339828) ja se toteutetaan vuosina 2021–2025.

Aineistokokonaisuutemme koostuu tällä hetkellä (tammikuu 2024) liki 700 000 kirjeen ja 70 000 toimijan tiedoista. Etsimme jatkuvasti uusia yhteistyökumppaneita. Lisäksi avaamme portaalin testikäyttäjille helmikuun 2024 alussa.

Kerro meille 1800-luvun kirjekokoelmastasi ja / tai liity testikäyttäjiin!

Yhteystiedot:

coco-project@helsinki.fi tai:

Testiryhmä ja aineistoluovutukset: tutkija, data-asiantuntija Hanna-Leena Paloposki: hanna-leena.paloposki@finlit.fi

Hankkeen yleistiedot, hallinto ja tutkimus: ilona.pikkanen@finlit.fi

Data-analyysimenetelmät ja semanttinen portaali: Jouni Tuominen (Helsinki): jouni.tuominen@helsinki.fi

Datan integrointi, harmonisointi ja rikastus: Eero Hyvönen (Aalto): eero.hyvonen@aalto.fi