Blogs, Data

ETSINTÄKUULUTUS: Löytyykö arkistoistanne kirjeitä 1800-luvulta?

Syksyllä 2021 käynnistynyt hankkeemme selvittää parhaillaan 1800-luvulta säilyneiden kirjekokoelmien laajuutta ja etsii lisää metadataa muistiorganisaatioille suunnatulla verkkokyselyllä. Olemme saaneet jo aineistoluovutuksia kansallisen tason jättiläisiltä, kuten Kansallisarkistolta, Kansalliskirjastolta ja Kansallisgallerialta, mutta toiveena on tavoittaa myös pieniä ja paikallisia toimijoita – esimerkiksi kotiseutuarkistoja ja paikallismuseoita. 

Linkkiä CoCon kyselyyn on jaettu suoraan muun muassa alueellisiin vastuumuseoihin, yksityisarkistoihin sekä suurimpien ja vanhimpien kaupunkien kaupunginarkistoihin ja -museoihin. Kiitämme lämpimästi jo saaduista vastauksista! Katveeseen lienee kuitenkin jäänyt vielä runsaasti aineistoa vaikkapa kuntien, seurakuntien, yhdistysten ja yhteisöjen arkistoissa. 

1800-luvun lyijykynäpiirroksessa nainen pitelee kädessään kirjettä ja toista kättään sydämellään
Ernst Wendelin: Nuori nainen kirje kädessään (1840–77) (Kuva: Museovirasto, Historian kuvakokoelma).

Kuka kirjoitti kenelle? Kuinka taajaan? Ja mistä? Onko hallussanne kirjeaineistoa, joka monipuolistaisi kuvaa Suomen suuriruhtinaskunnan sosiaalisista verkostoista, vaikuttavista hahmoista ja ahkerimmista kirjeiden rustaajista? Kaikki tieto säilyneistä 1800-luvun kirjekokoelmista, niiden laajuuksista ja talletuspaikoista on arvokasta, vaikka aineiston sähköisiä luettelointi- tai kuvailutietoja ei toistaiseksi olisikaan saatavilla.

Vastaa 1800-luvun kirjeaineistoja koskevaan verkkokyselyyn alla olevasta linkistä. Kyselyyn vastaaminen vie noin 15-20 minuuttia, ja verkkolomakkeen voi täyttää useassa otteessa: https://link.webropolsurveys.com/S/64685D62D6CF6948

Kyselyä koskeviin tiedusteluihin vastaa SKS:n Hanna-Leena Paloposki (hanna-leena.paloposki@finlit.fi).

Suomen Akatemian rahoittama konsortiohanke ”Kirjeenvaihdon kulttuurit / Constellations of Correspondence (CoCo)” kerää Suomen suuriruhtinaskunnan aikaisten (v. 1800–1917) kirjekokoelmien luettelointi- ja kuvailutietoja suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden kokoelmista. CoCo harmonisoi ja rikastaa kootut kuvailutiedot yhtenäiseksi datakokonaisuudeksi; kirjeitä itsessään ei digitoida tai julkaista. Lopputuloksena julkaistaan avoin portaali, joka tarjoaa uudenlaisen näkymän 1800-luvun kirjeenvaihtokulttuuriin ja kirjeitä tallentavien organisaatioiden kokoelmiin.