Julkistustilaisuus: Kirjesampo: 1800-luvun suomalaisia kirjekokoelmia semanttisessa webissä
- Aika: tiistai 27.5.2025 klo 13:15-16
- Paikka: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, juhlasali (Hallituskatu 1, 2. kerros)
Lämpimästi tervetuloa Suomen Akatemian rahoittaman digitaalisten ihmistieteiden konsortiohankkeen “Constellations of Correspondence: Large and Small Networks of Epistolary Exchange in the Grand Duchy of Finland” (CoCo, 2021-2025) järjestämään seminaariin, jossa julkaisemme älykkään tietopalvelun yli 1,200,000 historiallisesta kirjeestä ja 100,000 kirjeiden kirjoittajasta ja vastaanottajasta.
Kirjesammon aineistot on koostettu 17 suomalaisen kulttuuriperintöorganisaation kokoelmista, ja se avaa ainutlaatuisia näkymiä 1800-luvun kirjekokoelmiin ja niiden kautta suomalaiseen kulttuuriperintöön ja sen painopistealueisiin. Saamme aiemmin puuttunutta tietoa kirjekokoelmista ja niihin kytkeytyvistä toimijoista, esimerkiksi aineistojen laajuudesta ja niiden välisistä yhteyksistä, kirjeiden lähettäjien ja vastaanottajien sekä arkistonmuodostajien sukupuoli- ja ammattijakaumista sekä aineistojen edustavuudesta suhteessa 1800-luvun kirjeenvaihtokulttuuriin. Hankkeessa on lisäksi analysoitu digitaalisten ihmistieteiden keinoin aikaisemmin julkaistujen digitaalisten kirje-editioiden sisältöjä, joihin palvelu tarjoaa uusia näkymiä (Elias Lönnrotin, J. V. Snellmanin, Zachris Topeliuksen ja Albert Edelfeltin kirje-editiot).
Tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä Zoomin kautta.
Lue lisää ja ilmoittaudu tilaisuuteen perjantaihin 16.5. klo 16.00 mennessä.
Ohjelma:
- 13.15–14.00 Hankkeen esittelyt
- Constellations of Correspondence -hanke: idea, ihmiset, aineistot ja tulokset,
FT, dosentti Ilona Pikkanen, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) - Miten Kirjesampo syntyi: matka ”Kirjeiden valtakunnasta” 1600-1800 (Republic of Letters) Suomen suuriruhtinaskuntaan, professori, johtaja Eero Hyvönen, Aalto-yliopisto, Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo), ja Helsingin yliopisto (HELDIG)
- Kirjesampo osana kansallista FIN-CLARIAH/DARIAH-FI-tietoinfrastruktuuria: linkitetty avoin data, datapalvelut ja rajapintojen käyttö, TkT Jouni Tuominen, Helsingin yliopisto (HELDIG ja HSSH) ja Aalto-yliopisto (SeCo)
- Constellations of Correspondence -hanke: idea, ihmiset, aineistot ja tulokset,
- 14.00–14.30 Kirjesammon esittely
- Aineistojen muuntaminen ja jalostaminen linkitetyksi avoimeksi dataksi: 1,2 miljoona kirjettä ja 100 000 toimijaa, FT Senka Drobac, Helsingin yliopisto (HELDIG) ja TkT Petri Leskinen, Aalto-yliopisto (SeCo)
- Kirjesampo-järjestelmän toteutus ja käyttö, väitöskirjatutkija Annastiina Ahola, TkT Petri Leskinen ja väitöskirjatutkija Heikki Rantala, Aalto-yliopisto (SeCo)
- 14.30–14.45 Kahvitauko
- 14.45–15.30 Kirjeaineistojen käyttö tutkimustyössä
- Kulttuuriperintöorganisaatiot, avoin data ja metadata? Esimerkkinä Kansalliskirjaston käsikirjoituskokoelma, tietoasiantuntija Petri Tuovinen, Kansalliskirjasto
- Kirjeenvaihtoverkostojen analysointi Kirjesammon avulla, väitöskirjatutkija Henna Poikkimäki, Aalto-yliopisto (SeCo)
- Arkistojen rajat ylittäviä arkistoja. Kulttuuriperinnön tutkimuksen puheenvuoro, FT, dosentti Ilona Pikkanen, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS)
- 15.30–16.00 Malja Kirjesammolle ja yhteistyölle
